ליטיגציה (התדיינות) הינה מקצוע הטיעון וההופעה של עורך הדין (ליטיגטור) בפני ערכאות משפטיות שונות, מדובר בתחום המכיל בתוכו את כל הליכי ההתדיינויות בערכאות השונות בענפי המשפט השונים.
פעמים רבות סכסוכים ותביעות משפטיות מסתיימים בדרך של פשרה או הסכמה, זאת אף בטרם מתקיים דיון בפני ערכאה שיפוטית. על ידי כך חוסכים לעצמם הצדדים – בעלי הדין, את ההופעה בבתי המשפט, מה שחוסך בזמן, טרחה והוצאות כספיות.
מדוע יש צורך בהתדיינות? במקרים בהם הצדדים לא עלה בידי הצדדים לסיים את הסכסוך בדרך פשרה השלב הבא בבירור המחלוקות בין הצדדים הוא בפני בית המשפט אשר אמון על ניהול ושמיעת הראיות בתיק וזאת כדי שתתקבל הכרעה שיפוטית. שומה על עורך דין ליטיגציה מסחרית לדעת את רזי הדין וזאת כדי שיידע לייצג את לקוחותיו, כתובעים או כנתבעים, בפני הערכאות השיפוטיות השונות.
ליטיגציה מסחרית הנה ענף בתחום הליטיגציה האזרחית – וכוללת בין היתר ליטיגציה בתחומי המשפט הבאים: דיני החוזים, דיני תאגידים, דיני חיובים, דיני שטרות, דיני מקרקעין, דיני מיסוי, מסחר והפצה, וכיו"ב.
ליטיגציה מסחרית הינה ייצוגו של הלקוח באמצעות הופעה בשמו בפני כל בתי המשפט, בתי דין למיניהם או מוסדות אחרים, הן ממשלתיים והן אחרים עד לדרגה אחרונה.
כמו כן, עורך הדין בתחום הליטיגציה, בהתייעצות ועדכון עם לקוחו, רשאי להתפשר ולחתום על פשרה בביהמ"ש או מחוצה לו ולנקוט בכל הפעולות ולחתום על כל מסמך או כתב בלי יוצא מן הכלל.
עורך דין ליטיגציה מסחרית מייצג בפני רשם הקרקעות בלשכת רישום המקרקעין ולהופיע בשמו בפני רשויות שונות, ובכללן רשם החברות, רשם העמותות, רשם ההקדשות, רשם השותפויות, רשות אגודות שיתופיות, הרשם לענייני ירושה, רשם המקרקעין, רשויות המס השונות וכו'.
ליטיגציה מסחרית הינה ההליך המשפטי אשר אמור להביא לפתרון המחלוקת על ידי הכרעה שיפוטית ע”י הגורם המכריע.
את תחום הליטיגציה הסדיר המחוקק בדיני הפרוצדורה השונים ועל עורך דין ליטיגציה מסחרית להיות בקיא היטב בכל סדרי הדין הרלוונטיים להליך המשפטי בו הוא מייצג.
על עורך דין ליטיגציה מסחרית להיות בקיא בדיני הפרוצדורה הרבים אשר מתעדכנים מעת לעת, ולדעת באיזה אסטרטגיה לנקוט במהלך ההליך הדיוני.
תפקידו של הליטיגטור מאתגר במיוחד ונוגע בתחומי משפט נרחבים. תפקידו של הליטיגטור נע מלמידה בדבר החקיקה ופסקי הדין הרלוונטיים, הכנת כתבי טענות ובקשות, הכנת הראיות והעדויות, והכל כדי להביאם באופן הנכון בפני הערכאה הרלוונטית.